Oktober kickstarter højsæsonen for indbrud Efterårsferien er ekstra hårdt ramt 

10-10-2018 04:30
No image
 
 

Når de lyse timer bliver færre, bliver indbruddene i de danske hjem flere. Således er vinterhalvåret højsæson for indbrud. Og skiftet fra sommer- til vinterhalvår sker brat med en oktober måned, der har cirka 30 procent flere indbrud end september. Derfor gælder det om at være ekstra godt forberedt i den kommende tid - ikke mindst i efterårsferien, hvor der er markant flere indbrud end på andre dage i oktober.

 

Der er stor forskel på antallet af lyse timer på et døgn, når der er flest og når der er færrest. Med et skel på over ti timer fra cirka 17,5 timer i juni til 7 timer i december er forskellen til at føle på. Allerede i starten af oktober tæller dagen blot cirka 11 lyse timer, og i slutningen af november er dagen aftaget med yderligere tre timer. Det synes landets indbrudstyve i den grad at udnytte til at intensivere deres aktiviteter.

 

Ifølge tal fra Tryg, der har kigget tilbage på antallet af indbrud hos selskabets kunder gennem de seneste fem år fra 2013 til og med 2017, begynder indbrudstyvene for alvor at røre på sig i oktober. Her bliver der begået omkring 30 procent flere indbrud end i september. 

 

Og noget tyder på, at oktober er ved at blive endnu mere populær hos tyvene. De seneste to år har der nemlig været over 40 procent flere indbrud i oktober end i september. Særligt mange indbrud var der i skolernes efterårsferie i uge 42, hvor antallet af indbrud per dag var henholdsvis 20 og 35 procent højere end på en gennemsnitlig dag i oktober. 

 

De mange indbrud fortsætter hele vinterhalvåret, og først i marts bliver indbruddene væsentligt færre end i oktober. Faktisk ligger niveauet nogenlunde stabilt i sommerhalvåret - kun afbrudt af juli, hvor der bliver begået 30 til 40 procent flere indbrud end i både april, maj, juni, august og september. 

 

"Skoleferierne er generelt hårdt ramt. Og det gælder ikke kun sommer- og juleferien. De seneste år har vi også set markant flere indbrud i eftersårs- og vinterferien. Derfor gør man klogt i at være ekstra godt forberedt og træffe sine forholdsregler, hvis man skal være væk hjemmefra i uge 42 eller andre store skoleferier," siger Camilla Nielsen, forebyggelseschef hos Tryg Forsikring.

 

Et godt forebyggelsestip i de mørke måneder er ifølge Tryg lys - masser af lys. 


"Anvend tænd og sluk-ure i de mørke eftermiddags- og aftentimer, så det ser ud som om, at der er nogen hjemme, selvom du er ude. Efteråret og vinteren er særlig attraktivt for indbrudstyvene, fordi mørket giver dem arbejdsro. Derfor gælder det om at forstyrre den ro mest muligt. Klip for eksempel hækken ned og sørg for, at der ikke er helt mørkt på grunden, særligt ved døre og vinduer. Tilknyt eksempelvis en sensor til udendørsbelysningen, så lyset tænder, når der er bevægelse omkring huset," lyder rådet fra Camilla Nielsen.


"Sidst, men ikke mindst kan det være en god idé med en alarm, som kan 'holde øje' med huset, mens man er væk," fortsætter Camilla Nielsen og tilføjer, at der som noget nyt automatisk følger en alarm med i købet, når en kunde samler sine forsikringer i Tryg. 


Hvis der sker et indbrud, udløses alarmen ikke kun lokalt med en kraftig sirene i hjemmet - kunden får også direkte besked via en app på sin mobiltelefon. Desuden kan kunden tilmelde naboer, familie og lignende, så de får en SMS, når alarmen går. 


"Vi håber, at det det kan give vores kunder mere tryghed - såvel på ferien som til hverdag," slutter Camilla Nielsen og giver danskerne en række andre råd med på ferie:

 

•    Tilmeld dig nabohjælp.
•    Lav en aftale med naboerne om at holde øje med din bolig.
•    Få naboen til at fylde skrald i din skraldespand, tømme postkassen og sætte sin bil i din indkørsel.
•    Placer elektronisk udstyr, designermøbler og lignende, så de ikke er synlige     udefra.
•    Gem de særligt værdifulde ting, inden du forlader hjemmet, eller opbevar         tingene i en bankboks.
•    Mærk dine værdigenstande med syntetisk DNA.

 

På www.tryg.dk kan du finde mere information om forebyggelse af indbrud samt gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du har været udsat for et indbrud.

 

Fakta
Kun lidt over halvdelen af alle husejere har lamper, som lyser husets indgange op, samt lader lys og/eller radio/tv være tændt, når de går hjemmefra for at forebygge indbrud. Det viser undersøgelse, som Tryg Forsikring har foretaget blandt sine kunder.
 

 
Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt venligst:
Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk