Kvinder frygter indbrud om natten

28-05-2018 12:00
No image
 
 

Mens flertallet af indbrud i private hjem sker, når beboerne ikke er hjemme, vælger nogle tyve at bryde ind om natten, mens beboerne ligger og sover. Og det er noget, som især kvinder frygter at blive udsat for.

 

Ifølge en ny undersøgelse, som YouGov har gennemført for forsikringsselskabet Tryg, er 14 procent af danskerne nervøse for at blive udsat for indbrud om natten, mens de ligger og sover. Blandt kvinder er det cirka hver femte, svarende til knap 20 procent.

 

Desuden er kvinderne mere nervøse for at blive udsat for indbrud, mens de er alene hjemme, end mændene er. Kun 1 procent af mændene mod 15 procent af kvinderne angiver dette som en type af indbrud, de er nervøse for.

 

"Mange kvinder vil være fysisk underlegne i en konfrontation med en mandlig indbrudstyv, og det gør dem mere ængstlige ved tanken. Angsten for, at det kan udvikle sig til overgreb af seksuel karakter, er uden tvivl også til stede. Når det er sagt, så er kvinder generelt mere bekymrede for kriminalitet end mænd er. For eksempel frygter de vold langt mere, selvom mændene statistisk set er mest udsatte for vold," udtaler Kenneth Reinicke, kønsforsker ved Roskilde Universitet.

 

Ifølge brancheorganisationen Forsikring & Pension sker cirka hver femte indbrud, mens der er nogen hjemme i boligen - 16 procent om natten.*

 

"I langt de fleste tilfælde tager tyven benene på nakken, hvis han bliver opdaget. Men selv et kort møde med en indbrudstyv og det faktum, at nogen trænger ind i din bolig, mens du er derinde, kan være en meget ubehagelig oplevelse. Derfor dækker vi også psykologisk krisehjælp via indboforsikringen, når en person i husstanden har overværet et indbrud, og hændelsen udløser en akut psykisk krise hos den pågældende," fortæller Frederik Sjørslev Søgaard, direktør for pris- og produktudvikling hos Tryg Forsikring.

 

Hvis uheldet skulle være ude, og tyven bryder ind, mens man er hjemme, fraråder Tryg, at man selv griber ind.

 

"Mennesker, der trænges op i en krog, kan reagere uhensigtsmæssigt. Forsøg derfor at undgå en konfrontation med gerningsmanden. Ring i stedet til politiet og skab noget støj, der viser tyven, at du er hjemme. Og sørg straks for at bringe dig selv og hjemmets øvrige beboere i sikkerhed," siger Frederik Sjørslev Søgaard og oplyser, at Tryg for nylig lancerede en alarm, der automatisk følger med i købet, når man samler sine forsikringer i selskabet.

 

Alarmen udløses ikke kun lokalt med en kraftig sirene i hjemmet - kunden får også direkte besked via en app på sin mobiltelefon. Desuden kan kunden tilmelde naboer og lignende, så de får en SMS, hvis alarmen går.

 

"Vores kunder skal føle, at vi tager godt hånd om dem både før, under og efter skaden. Derfor vil vi gerne hjælpe dem med at forebygge indbrud via alarm og andre indsatser, der kan besværliggøre tyvens vej ind i boligen", forklarer Frederik Sjørslev Søgaard.

 

"Det handler om at kunne sove godt om natten - hvad enten du er hjemme eller ude. Selv når du er på ferie, kan du holde øje med din bolig. Således behøver du for eksempel heller ikke at være nervøs for, at dine børn eller du selv kommer hjem og overraskes af en tyv eller et indbrudsramt hus. En alarm er en ekstra stor fordel ved indbrud, hvor beboerne er hjemme, da de bliver advaret og fordi tyven risikerer at blive forstyrret i sit forehavende," slutter han.

 

Ud over en alarm anbefaler Tryg en række andre initiativer, som kan forebygge indbrud i private boliger:

 

· Invester i gode låse og vinduer, som kan gøre det mere vanskeligt for tyven at komme ind i din bolig.

 

· Anvend tænd- og sluk-ure til lys og musik, når du ikke er hjemme.

 

· Undgå at give tyven arbejdsro. Klip for eksempel hækken ned og sørg for, at der ikke er helt mørkt på

  grunden, særligt ved døre og vinduer. Tilknyt eksempelvis en sensor til udendørsbelysningen, så lyset      tænder, når der er bevægelse omkring huset.

 

· Lav en aftale med naboerne om at holde øje med hinandens boliger.

 

· Få naboen til at fylde din skraldespand, tømme postkassen og sætte sin bil i din indkørsel, hvis du ikke      er hjemme i længere tid.

 

· Placer elektronisk udstyr, designermøbler og lignende, så de ikke er synlige udefra.

 

· Mærk dine værdigenstande med syntetisk DNA - en usynlig væske med en unik kode, som kan kædes      direkte til dig, hvis politiet finder tyvekoster fra dit hjem. Det gør det sværere for tyven at afsætte            varerne til hælere.

 

Trygs undersøgelse er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1010 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år.

 

* Forsikring & Pensions tal er baseret på en YouGov-undersøgelse, der blev gennemført i december 2012.

 
Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk