Bestyrelsesarbejde kan ruinere dig

15-11-2019 05:30
No image
 
 

Det kan blive dyrt at være medlem af en bestyrelse eller en direktion - så dyrt, at du som medlem risikerer at gå fallit, hvis bestyrelsen/direktionen ikke er forsikret. Og det ved mange danskere ikke.

 

Det kan have store økonomiske konsekvenser at melde sig ind i bestyrelsen eller direktionen i sin andelsboligforening, sønnikes fodboldklub eller en vens nystiftede firma. Således kan du som medlem stilles til ansvar for bestyrelsens/direktionens handlinger og forsømmelser - også selvom der er tale om frivilligt og ulønnet arbejde.

 

Skulle uheldet være ude, og en bestyrelse bliver sagsøgt for sit arbejde, hæfter hvert medlem juridisk og økonomisk for bestyrelsens fejl og mangler i arbejdet. Derfor kan det enkelte medlem blive tvunget til at betale erstatning af egen lomme - hvis bestyrelsen ikke er forsikret. Dit personlige ansvar er nemlig ikke dækket af dine private forsikringer.

 

"Beløbene kan være så store, at medlemmerne risikerer at gå fallit som følge af erstatningskravet. Og det gælder ikke kun for professionelt bestyrelsesarbejde i større virksomheder. Også en lille grundejerforening kan blive mødt af erstatningskrav i millionklassen. Det kunne for eksempel være noget på en bygning, der vælter ned over en forbipasserende og invaliderer vedkommende, fordi bygningen ikke er blevet tilstrækkeligt vedligeholdt, selvom bestyrelsen flere gange er blevet gjort opmærksomme på dette," forklarer Hans Arnum, direktør for Tryg Erhverv.

 

Over halvdelen af danskerne, svarende til 55 procent, er ikke klar over, at man hæfter økonomisk for fejl og forsømmelser i bestyrelsens/direktionens arbejde. Selv blandt de danskere, som er medlem af en bestyrelse/direktion eller tidligere har været det, er kendskabet meget ringe. Således er op mod 40 procent af dem ikke bekendt med det ansvar, de har eller har haft i kraft af deres medlemskab. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Tryg Forsikring.

 

Ifølge undersøgelsen er det manglende kendskab størst blandt medlemmer af grundejerforeninger, idrætsklubber og lignende. Men selv blandt bestyrelsesmedlemmer i virksomheder er det cirka hver femte dansker, som ikke ved, at han/hun kan stilles til ansvar for bestyrelsens/direktionens handlinger eller mangel på samme.

 

"Det tyder på, at det er noget, som mange danskere slet ikke har fokus på, når de bliver medlem af en bestyrelse eller en direktion. Vi opfordrer derfor til, at du altid undersøger, om der er købt en bestyrelsesansvarsforsikring i foreningen/virksomheden, som beskytter din personlige formue, inden du siger ja til at indtræde i en bestyrelse/direktion. Hvis der ikke er det, bør du takke nej - og det gælder også for små foreninger, som vi anbefaler at forsikre sig på samme måde som professionelle bestyrelsesmedlemmer i store virksomheder," slutter Hans Arnum.

 

 

FAKTA

 

Cirka tre ud af fire danskere ved ikke, at man kan købe en bestyrelses- og direktionsansvarsforsikring, som beskytter bestyrelsesmedlemmers og direktørers private formuer mod erstatningskrav samt dækker udgifter til retshjælp. Selv blandt de danskere, der er medlem af en bestyrelse eller tidligere har været det, er kendskabet til en sådan forsikring meget begrænset. Hele 60 procent kender ikke til forsikringen. Blandt bestyrelsesmedlemmer i virksomheder er det tal 28 procent, svarende til mere end hver fjerde.

Kilde: YouGov

 

Det dækker en bestyrelsesansvarsforsikring i Tryg

-      Din personlige hæftelse - det, du skal betale i erstatning ved et krav.

-      Udgifter til advokater og andre sagkyndige, der skal hjælpe med at løse sagen.

-      Dine sagsomkostninger - også selvom sagen viser sig at være uberettiget. Sagsomkostninger

       overstiger ofte erstatningens beløb.

-      Dit renommé - for eksempel udgifter til konsulentydelser, der kan dæmpe den negative effekt efter

       et erstatningskrav. 

 

 
Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk