Naboen kan redde din sommerferie

24-06-2019 04:00
No image
 
 

Når danskerne lige om lidt valfarter på sommerferie, kan en hjælpende hånd fra naboen vise sig at blive altafgørende for, at ferien får en god afslutning.

 

Sommerferien står for døren, og i løbet af juli og august drager millioner af danskere glædeligt afsted på ferie i ind- og udland. Men for nogle danskere ender ferien desværre med en ubehagelig overraskelse, når de kommer hjem.

 

30 procent flere indbrud i juli end i juni

 

For når danskerne holder sommerferie, trækker indbrudstyvene i arbejdstøjet. I juli bliver der således begået omkring 10 procent flere indbrud i privatboliger i Danmark end i en gennemsnitsmåned. Sammenligner man med en anden sommermåned som for eksempel juni, er forskellen endnu større. Der bliver nemlig begået over 30 procent flere indbrud i juli end i juni. Det viser nye tal fra Tryg Forsikring, som har kigget tilbage på antallet af indbrud i private hjem over de seneste fem år fra 2014 til og med 2018.

 

En af dem, der har oplevet at have indbrud, er Adam Nissen Feldt fra Hørsholm. Da han var på ferie i Italien med sin familie sidste sommer, brækkede indbrudstyve en dør op i hans hus og gennemrodede hjemmet for værdier. De stjal blandt andet computer, smykker, kontanter og en masse andre ting, som de fyldte i to tasker fra hjemmet.

 

"Selvom der er mange på vores vej, der har haft indbrud, kom det som et kæmpe chok for os, da min mor ringede og fortalte det. Det var en meget ubehagelig oplevelse, fordi vi var i et andet land, hvor vi ikke kunne gøre noget. Det var slet ikke nogen rar følelse, fordi ens hjem gerne skulle være et sted, hvor man føler sig tryg," udtaler Adam Nissen Feldt.

 

På grund af den øgede risiko for indbrud i juli opfordrer Tryg til, at man gør en ekstra indsats for at forebygge indbrud, inden man forlader hjemmet for at tage på sommerferie. Og her kan et godt samarbejde med naboen gøre en stor forskel, lyder det fra Danmarks største forsikringsselskab, der hvert år modtager tusindvis af anmeldelser om indbrud fra sine kunder.

 

"Der er selvfølgelig en lang række ting, man selv kan gøre for at prøve at forebygge indbrud. Men hvis man skal være væk i længere tid, er det også en god idé at alliere sig med nogen, der kan holde øje med boligen, mens man er på ferie. Man kan blandt andet lave en aftale med naboen om at tømme postkassen, fylde skraldespanden i løbet af ferien og flytte lidt rundt på tingene i haven en gang imellem, så det ser ud som om, at der er nogen hjemme," siger Camilla Nielsen, der er forebyggelseschef i Tryg.

 

Kun hver tredje dansker laver aftale med naboer eller andre

 

Ifølge en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Tryg, er det imidlertid kun hver tredje dansker, som laver en sådan aftale med naboer eller andre, når der ikke er nogen hjemme i boligen i længere tid, for eksempel under ferie.

 

"Det er ærgerligt, fordi det er mindst lige så vigtigt som nogle af de andre forebyggende indsatser. Et hus med en postkasse, der er så fuld, at aviserne stikker udenfor, vil straks vække tyvens interesse. Derfor er det vigtigt, at vi rækker ud til naboen eller andre og beder dem om hjælp, selvom det kan være svært, hvis man for eksempel ikke kender sin nabo så godt. De fleste vil faktisk gerne hjælpe deres naboer, og i mange tilfælde vil man kunne lave en gensidig aftale om at se efter hinandens boliger i ferien," forklarer Camilla Nielsen.

 

Hun foreslår desuden, at man betror naboen eller andre, som man har tillid til, med en nøgle til huset, så de kan tjekke op på, om alt er, som det skal være. Hvis der har været indbrud, vil det hurtigt blive opdaget, og hjemmet vil kunne blive lukket forsvarligt af, ligesom de nødvendige foranstaltninger kan blive truffet.

 

Også lyn, rotter og vand kan ødelægge den gode stemning

 

Men det er ikke kun indbrud, der kan ødelægge den gode stemning, når man kommer hjem fra ferie.

 

"Vi ser hvert år eksempler på kunder, der har haft strømafbrydelse i boligen under ferien og som derfor kommer hjem til en optøet fryser med rådne madvarer og vandskade til følge. Det kan for eksempel ske på grund af lynnedslag, som der jo har været rigtig mange af i den seneste tid. Det hænder også, at vi får henvendelser fra kunder, som har haft læk af vandrør eller besøg af rotter i boligen, men de var på ferie. Hvis naboen, en ven eller et familiemedlem har en nøgle og jævnligt tjekker huset, vil skaden efter den slags uheld kunne begrænses," siger Camilla Nielsen og fortæller, at Tryg har lanceret en alarmløsning, der tilmed kan advare om skaden i samme øjeblik, den sker.

 

Alarmen, som automatisk følger med, når en kunde samler sine forsikringer i Tryg, kan kobles til seks forskellige alarmkomponenter. Der kan frit vælges en komponent per husstand. Blandt udvalget er tre komponenter til forebyggelse af indbrud. De øvrige tre komponenter omfatter en røgsensor, en indeklimasensor samt en vandsensor, som kan registrere lækage eller vandindtrængning i boligen, for eksempel fra rørlæk eller skybrud.

 

"Hvis der sker et indbrud eller opstår brand i boligen, så udløses alarmen ikke kun lokalt med en kraftig sirene i hjemmet - kunden får også direkte besked via en app på sin mobiltelefon. I tilfælde af vandskade orienteres ligeledes straks via besked på mobilen. Derudover kan kunden tilmelde naboer og lignende, så de får en SMS, når alarmen går. På den måde er det muligt at opdage skaden og reagere med det samme, hvorved ødelæggelserne kan begrænses, ja måske endda forhindres. Med alarmen bliver tyven stresset og tilbringer kortere tid i boligen, og ligeledes kan brand og vand stoppes hurtigere," forklarer Camilla Nielsen.

 

Gode råd til forebyggelse af indbrud:
 

•      Placer elektronisk udstyr, designermøbler og lignende, så de ikke er synlige udefra.

•      Undgå at give tyven arbejdsro. Klip for eksempel hækken ned og sørg for, der ikke er helt mørkt på

       grunden, særligt ved døre og vinduer. Tilknyt eksempelvis en sensor til udendørsbelysningen, så  

       lyset tænder, når der er bevægelse omkring huset.

•      Anvend tænd- og sluk-ure til lys og musik.

•      Lav en aftale med naboerne om at holde øje med din bolig.

•      Få naboen til at fylde skrald i din skraldespand, tømme postkassen og sætte sin bil i din indkørsel.

•      Tilmeld dig Nabohjælp.

•      Gem de særligt værdifulde ting, inden du forlader hjemmet, eller opbevar tingene i en

        bankboks.

•      Mærk dine værdigenstande med syntetisk DNA.

 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1000 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 22. til 24. maj 2019.

 
Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt venligst:
Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk